Followers

Saturday, November 12, 2011

Mungkin Sudah Tiba Masaku

Setiap manusia akan menghadapi kematian di saat ajalnya tiba . Seberapakah kita sudah bersedia ? Orang kata , kalau kita disaat hampir dengan kematian , tanda tandanya akan nampak .

Tapi , bagaimanakah perasaan kita disaat untuk meninggalkan orang yang kita sayang dari dunia ni . Apakah sempat apa yang kita impikan ?
Haris , dibangunkan dari kelekaan dunia . Entah mengapa dia merasakan , terasa jauh dari orang sekelilingnya . Haris tiba tiba terkenangkan dosa dosanya . Apa jua yang dia lakukan sejak dari kecil , walaupun dosanya sebesar zarah , dia terkenangkan kembali . Setiap kali dia memikirkan kesalahnya , terasa ingin kembali ke waktu dahulu untuk memperbaikinya , tanpa , kini hanya airmatanya menjadi luahan pada segala rintihannya .
Tapi , dia sedar . Dia hanya berpeluang untuk bertaubat kepada Allah . dia benar benar taubat dan dia sangat berterima kasih kerana menjauhkan dirinya daripada keseronokan duniawi . Alhamdulillah .

Haris , mengalami mimpi yang menakutkan baginya , kadang kadang , membuatkan dia merasa sedih . Suatu hari dia termimpi , kawan karibnya , Fauzi , memeluk erat tubuhnya , sambil menangis . tapi , Haris cuma terpinga pinga dan kehairanan denga sikap kawannya . Fauzi , cuma bercakap , "jangan tinggalkan aku" . Tapi , Haris tenangkan kawannya , "Jangan risau" dengan senyuman terukir diwajah Haris . Tetapi , bila Haris terbangun dari mimpinya , dia masih tidak faham mengapa Fauzi menangis kerananya .

Haris , terasa ingin bertemu dengan seseorang . Fira , selalu menunggu Haris untuk menerimanya . Fira seorang perempuan yang solehah dan taat kepada kedua ibubapanya . Haris bertekad untuk berjumpa dengannya . Haris membawa sejambak bunga kepada Fira . Disaat pertemuaan mereka , Fira terkejut melihat Haris .

"Haris , sejak bila awak sukakan bunga ? bukan ke awak allergic dengan bunga ?"

Haris dengan tenang berkata , " Takpe Fira , ini untuk Fira . Harap Fira suka.. :) "

Fira gembira kerana melihat perubahan Haris dan melihat cara layanan kepada Fira pun lain dari dulu .

"Fira , Haris nak cakapkan sesuatu ini.. , boleh ? "

"Boleh , Haris nak cakap apa kat Fira ?"

"Haris nak mintak maaf sebab membuat Fira tertunggu tunggu cinta dari Haris . Mungkin Haris salah sebab perangai Haris dulu memang teruk . Maafkanlah Haris . Dan.. Fira , carilah lelaki yang lebih baik dari Haris . Haris ini bukan untuk Fira . You deserve better than me . Haris harap Fira berjanjilah dengan Haris . Kalau sayangkan Haris , tunaikanlah permintaan Haris itu . please ?"

Fira menangis . " Tapi , kenapa Haris ? beritahulah Fira , kenapa? Fira sayangkan Haris sahaja . Tolonglah jangan buat macam ni kat Fira."

"Secara jujur , Haris pun sayangkan Fira . Tapi , ini bukan jodoh kita . Tak semestinya kita harus memiliki orang yang kita sayang , kan ? "

Fira terus menangis dan terus menangis . Tidak tertahan Haris melihat Fira menangis kerananya . Lalu , Haris terus meminta izin untuk undur .
"Fira , Haris balik dulu . Minta maaf Fira .. Assalamualaikum :') "

Haris terus meninggalkan Fira . Bukan niat Haris untuk meninggalkan Fira keseorangan , tetapi , dia sendiri tidak tertahan melihat orang yang paling sayang terluka kerananya .
Semakin hari , Haris terasa dirinya makin jauh dengan keduniaan ini .
Pada satu malam , selepas dia selesai menunaikan Solat Isya' , dia terasa ingin bukak "Facebook"nya . Dia cuba membalas semua komen dari kawan kawannya . tetapi , dia rasa terlalu banyak untuk dia membalas . Akhirnya , dia mengambil kata putus , untuk menulis di statusnya , "Maafkan saya :) dan terima kasih kawan kawan" . Selepas dia makan malam bersama keluarganya , dan ibunya , memasakkan lauk Daging Masak Merah , lauk kegemarannya . Tetapi , Haris cuma makan sejemput sahaja . Ibunya kehairanan , lalu bertanya ,

" Along , kenapa makan sedikit je ? itu kan lauk kegemaran Along ? "

"Mak , Along takde selera la ." Haris cuma menghabiskan air di gelasnya sahaja dan bangun .
Ibunya terasa amat pelik , kerana , Haris tidak pernah menolak lauk itu walaupun dia dah kenyang .
Sebelum semua orang masuk tidur , Haris pergi ke bilik adik adiknya . Entah bagaimana , dia terasa ingin memeluk adik adiknya itu walaupun mereka sering bergaduh . Haris mencium pipi adik adiknya seorang demi seorang dan cuma bercakap perlahan , "Adik , Maafkan abang ek?" . Lalu , Haris meninggalkan bilik adik adiknya itu . Dan , Haris berjumpa ibunya .

"Mak , Along nak salam dengan mak . pastu nak salam ngan abah ."
Haris salam dan mencium tangan ibunya .

" Mak , mintak halal makan minum Along sejak dari kecik , dan susu mak yang Along minum dulu . Mintak halal ye mak ? alang alang , Along minta maaf kat mak ek ? :) "

Emak , dia menjadi sebak tetapi masih dalam bingung . "Kau ni kenapa Along ? Buang tabiat ke? nak tido je pun . takyahla mengada . Mak , maafkan lama dah . sebab kau tu anak mak. dah p tido, dah malam ni."

Haris cuma tersenyum , " Terima kasih ye mak . hehe :) "

"Haaa , Abah pulak . Along nak mintak maaf kat Abah gak. Maafkan Along ek ? Halalkan makan minum Along ek?"

Abah menjawab sambil tersenyum , "Along ni anak abah , mestilah abah halalkan :) "

"Terima kasih , Abah " . Haris merasakan sangat gembira tapi dia sendiri pun tak tahu kenapa dia merasakan bahagia sebegitu . Lalu , Haris , bangun untuk keluar dari bilik . tetapi , sebelum dia keluar , dia memandang kedua ibubapa nya . Haris tersenyum.. "Selamat malam dan selamat tinggal :) ".

Haris telah pergi menghembuskan nafas terakhirnya semasa dia dalam tidur . Keesokkan dia dikebumikan di Masjid yang berdekatan dengan rumahnya . seluruh keluarganya kesedihan dan kawan kawannya juga turut menziarahi arwah untuk kali terakhir . Berita ini dapat ketahui oleh Fira . Pilunya hati Fira kerana dia baru tahu kenapa Haris ingin meninggalkannya walaupun , Fira tahu , Haris sayangkan dia juga . tapi , kini Fira redha . "Terima kasih ye Haris :'( "

Namun kita tahu , Allah lebih sayangkan dia ..

Haris bin Abu Sufi ..

13 comments:

  1. nice.,nx menangis da tp c0ntr0l ayu.,keep it up :)

    ReplyDelete
  2. seriously..menangis teresak2 baca ney :'( ..

    ReplyDelete
  3. "Tak semestinya kita harus memiliki orang yang kita sayang , kan?"

    Sedih.

    ReplyDelete
  4. best best.bro,kau ada antar karya kau kat mane mane x?

    ReplyDelete
  5. its such a wonderful karya, i was cried after read this, + the song. i love your blog. Follow :)

    ReplyDelete
  6. thanks :)

    amien : erk , tade la bro . rasanya tak layak lagi la :)

    ReplyDelete
  7. Nice blog that you have and good writing,memang pilu la jg bace..continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean clothing online / korean fashion online. have a nice day...

    ReplyDelete